Építkezés, szerelés során keletkezett károk

Egy építkezési baleset során otthonunkban megannyi kár keletkezhet. Ilyenkor, mi sem természetesebb, kihívjuk a biztosító embereit, akik megvizsgálják a károkat, majd arra számítunk, hogy – tekintettel arra, hogy rendszeresen fizettük a biztosításunkat – a felmerülő költségeket térítik.

Akadnak is olyan károk bőven, amik rendezésre kerülnek, azonban például egy csőcsere esetében a szakemberek a fejüket fogják rázni, hivatkozva arra, hogy ennek térítésére külön biztosítást kellett volna kötni. De mi is az a kiegészítő záradék, amire hivatkozni szoktak?

Az egyik leggyakoribb kellemetlen meglepetés a kártérítési igények során, amikor a szakemberek közlik velünk, hogy a csövek cseréjét nem tudják megtéríteni, ugyanis annak biztosítására egy kiegészítő záradék szerződését kellett volna aláírnunk, és aszerint fizetnünk a biztosítás díját. Ennek oka egyszerű. Noha építkezés és szerelés közben a kárveszély fokozott, és ennek értelmében a legtöbb káresemény esetében a teljes körű vagyonbiztosítás és a széles körű felelősségbiztosítás védelmet nyújthat, mégis vannak olyan káresemények, amelynek rendezésére csak és kizárólag egy adott kiegészítő záradék ad lehetőséget. Kiegészítő záradékból többféle létezik, és ennek tükrében az esetek jelentős hányadában a károsultak csak akkor részesednek teljes körű kártérítésben, amennyiben a szerződésükbe a megfelelő záradékot is belevették a megkötés idejében.

Mutatunk néhány olyan példát, amely során a károsult azért részesült kártérítésben, mert előrelátó volt, és megkötötte a szükséges kiegészítő záradékokat.

Amit a vagyonbiztosítás rendez, és amit nem

A szükséges engedélyek megszerzése, valamint a vagyonbiztosítás megkötése után elkezdjük építeni a családi házunkat. A földszint alatti szint már készen lett, az előírásoknak megfelelően pedig az építőanyagokat itt tároltuk raklapokon, ugyanis eddig ez volt az egyetlen lezárható helység. Egy súlyosabb vihar érkeztével a szél megbontotta a már elkészült tetőzetet, amelynek helyreállítási költségét természetesen kifizette a biztosító. A heves eső miatt azonban a földfelszín alatti pince megtelt vízzel, ebből kifolyólag tehát az ott elhelyezett építőanyagok egy jelentős része elázott, használhatatlanná vált, ám mivel az előírásoknak megfelelően tároltuk őket, a biztosító ebben az esetben is megtérítette a selejtezett anyagok költségét, valamint a garázs szint szivattyúzásának díját is.

A családi házunk időközben elkészült, ám mielőtt beköltöztünk volna, észrevettük, hogy az egyik szobában beázások nyomai láthatóak. Ennek okát természetesen még a beköltözés előtt fel kellett tárnunk, nem volt más lehetőségünk, az elkészült helységet bontani kellett. Ekkor kiderült, hogy egy cső megrepedt, az okozta a beázást. A helység bontásának költségeit, valamint a helyreállítási költségeket a biztosító egyaránt térítette, azonban a cső cseréjét már nem tudta, ugyanis ehhez szükség lett volna a kiegészítő záradék aláírására.

Amit a felelősségbiztosítás fedez, és amit nem

Családi házunk építése során az autónkkal az helyszín előtt parkoltunk le, amelyet megfelelően, az előírtak szerint elkerítettünk. Az építkezési folyamatok során azonban mégis beton fröccsent az járműre, amelyet mi magunk csak pár nappal később vettünk észre, amikorra ugyanis a beton megkötött. Ezt csak úgy tudtuk eltávolítani, hogy az a zománcon nyomot hagyott, ezért el kellett vinnünk fényezésre, amelynek költségeit a biztosító fedezte.

Éppen a földszint alatti garázson folynak a munkálatok a foghíjbeépítés kivitelezésével, amelynek következtében a szomszédos épület alapzata megsérül. Ez azt eredményezi, hogy leendő szomszédjaink házán meg kell erősíteni az alapzatot, fel kell újítani a homlokzatot, valamint a ház belső falainak repedéseit is meg kell szűntetni. Miután ezt a szakértői vélemény is jóváhagyta, a biztosító ezt köteles téríteni. A felújítási költségeknek a legjelentősebb hányada tehát fedezésre kerül, és csupán egy kis töredékét nem fizetik ki, mégpedig a repedések esztétikai lefedését, lefestését. Ezt a kivitelezőnek a saját költségeiből kell kifizetnie, ám a statikai helyreállítás a záradékban szereplő kártérítési limit szerint térült.

SzakmaiFelelősség.hu

Székhely: 1221 Budapest, Tanító utca 24.

Cégjegyzékszám: 01-09-977142
Adószám: 23766000-2-43